Naš tim

Jelena Marković

Psihološkinja, Somatic Experiencing® praktičarka i Savetnica za holistički razvoj

Jelena Marković (8. decembar 1967. - 18. avgust 2023.)

Osnivačica sam Centra za razvoj i radost i kreatorka i voditeljka različitih programa za kreativni i lični razvoj dece, mladih i odraslih sa više od 20 godina iskustva u razvoju inkluzivnog obrazovanja i pružanju psiho-socijalne podrške osetljivim grupama.

Moj rad je zasnovan na različitim tehnikama i učenjima koja doprinose uspostavljanju jedinstva između svih slojeva našeg bića.

Obrazovanje za primenu Somatic Experiencing® sam stekla u Italiji i od 2015. godine sam sertifikovana Somatic Experiencing® praktičarka, kao i asistent na međunarodnim trogodišnjim studijskim programima za Somatic Experiencing®.

Znanja i veštine za primenu holističkog savetovanja stekla sam u Italiji 2013. godine, na studijskom programu Psihologija svesnosti i prisutnosti. Studije psihologije završila sam na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i master u oblasti obrazovnih politika i specijalističke studije u oblasti kulture i roda. Moj lični razvoj doživeo je prekretnicu kroz program Put ljubavi i veliku zahvalnost dugujem Turiji Hanover, Rafiji Morganu i Žani Borisavljević koji su me poveli na ovo putovanje koje i danas traje.

Moj put je put učenja, autentičnosti i saosećanja i uverenje da svi delimo iste senke i isti sjaj.


Marijana Todorović

Somatic Experiencing® praktičarka pod supervizijom od 2022. godine, ko-kreatorka i voditeljka programa Centra za razvoj i radost od njegovog osnivanja

Marijana Todorović

Veliki deo svoje profesionalne karijere posvetila sam projektima u oblasti ljudskih prava i inkluzivnog obrazovanja usmerenih na razvijanje podrške osetljivim grupama.

Moj rad na sebi proizilazio je iz moje duboke čežnje za unutrašnjem slobodom, traganjem za osećajem sopstvene vrednosti i dozvolama za granice.

U traganju za slobodom, prošla sam program Put ljubavi zahvaljujući ljubavnoj i finansijskoj podršci prijatelja, pre svega Žani Borisavljević i Jeleni Marković. Ovaj duboki proces otvorio je prostor za susret sa sopstvenim odrazom u ogledalu grupe sa kojom sam bila, svest o mojim senkama i unutrašnjim kočnicama koje su me sprečavale da život živim u punoći. Pohađala sam edukaciju za Breathwork (terapiju disanjem), a Somatic Experiencing® sam završila u Hrvatskoj.

U svom radu, pored znanja, unosim prisutnost i pre svega ljudskost. Važno mi je da se moji klijenti osećaju dobrodošlo i prihvaćeno sa svim onim što donose na sesiju i da naš zajednički rad otvori siguran prostor da sa mesta podrške i prihvatanja sebe dođemo do onoga što nas sprečava da živimo život sa mesta snage, a ne traume.


Suzana Simić

Somatic Experiencing® praktičarka pod supervizijom od 2022. godine

Suzana Simić

Saradnica sam na programima Centra za razvoj i radost, kao i u organizaciji različitih gostujućih programa Centra od njegovog osnivanja 2015. godine.

Moj put transformacije započeo je kroz programe Buđenje i Put ljubavi, a lično iskustvo rada sa telom usmerilo me je u pravcu usavršavanja veština rada sa telom kroz svesni dodir, Thai i holističku masažu i Somatic Experiencing®.

Telo je za mene uvek bilo put koji nas vodi ka prepoznavanju onoga što je za nas duboka istina i način da obuhvatimo sve ono što u sebi nosimo na način koji nas neće sprečavati da zaista živimo. Posebno interesovanje u oblasti Somatic Experiencing® rada za mene predstavlja rad sa dodirom kao kanal za duboke promene.

U svoj rad unosim kreativnost i veru u ljudski potencijal i snagu, ma koliko ona bila skrivena od nas. Širok spektar različitog ljudskog iskustva je ono što me motiviše i otvara prostor za duboko razumevanje i saosećanje, ali i istraživanje dubina ovog iskustva zajedno sa klijentima.


Olivera Matović

Saradnica i podrška u organizaciji programa Centra i različitih gostujućih programa Centra

Olivera Matović

Moj rad u centru usmeren je na podršku u organizaciji, administraciji, finansijama i komunikaciji sa učesnicima različitih programa Centra oko administrativnih pitanja. Veliki deo svoje karijere provela sam u radu u institucijama i sa ljudima.

Poslednjih 6 godina, moj rad usmeren je na podršku organizaciji različitih edukacija i seminara kao i sopstvenoj edukaciji vezanoj za nove sisteme učenja i podrške u učenju kroz različite online platforme.

Moja posvećenost sopstvenom razvoju i kontinuirano učenje omogućavaju mi da razumem važnost rada na sebi kao najbolji put ka promenama u sebi ali i okolinu u kojoj živimo i radimo.

Moja posvećenost programima Centra i edukacijama koje organizujemo dolazi sa mesta duboke vere da je promena na sebi najvažnije mesto kako bismo živeli život sa svim njegovim izazovima i imali priliku da dotaknemo radost u sebi i drugima.